Vul hierboven een specifieke zoekterm in of blader door de onderwerpen.

Onze onderwerpen

Voor jezelf beginnen of in loondienst blijven?

3 min. leestijd
  • Je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen of toch maar niet?
  • Met deze checklist krijg je snel het (voor jou beste) antwoord op deze vraag

Patricia van den Broek

Interesses: In het dagelijks leven content consultant, moeder van Lóa (4) en Moos (0) en bedreven Netflixer. Houdt van: roadtripping door Amerika, een goede old school hiphop-plaat, kringloopwinkels en friet uit een puntzak.

Je baan opzeggen om voor jezelf te beginnen. Het vergt soms wat moed om de knoop definitief door te hakken. Want wat geef ik op en wat krijg ik ervoor terug? Dat kan onze Patricia jullie precies vertellen.

Op het moment dat ik dit blog schrijf, zit ik in een van mijn favoriete Amsterdamse koffietentjes. Dampende mok filterkoffie en een plak versgebakken bananenbrood naast me. Ik zou er een hysterische Instagram-post aan kunnen wijden. Zo van: hashtaglovemyjob.

Want ja, ik houd van mijn werk. Deed ik altijd al, maar sinds ik ZZP’er ben alleen maar meerDe vrijheid is onbetaalbaar, net als de afwisseling. Als ik de hele dag in mijn onesie/pyjama/blootje achter de computer wil zitten, kan dat. Vind ik een klus niet uitdagend genoeg, dan kan ik in theorie een (beter) alternatief zoeken.  

De voors– en tegens van freelancen 

Jaren hikte ik tegen de beslissing aan: ga ik voor mezelf beginnen of niet? Inmiddels ben ik drie jaar verder en heb ik de pro’s en contra’s – want die laatste zijn er ook – van het freelancebestaan aan den lijve ondervonden. Dus worstel je met het dilemma ‘wel of niet freelancen’, lees vooral even verder. Kanttekening: ik kan niet (helemaal) spreken voor iemand die een eigen winkel/tent/zaak wil openen, want dat is op sommige vlakken een ander chapiter, al zullen er zeker raakvlakken zijn. Hoe dan ook, de voor- en nadelen op een rijtje. 

Voor: vrijheid, blijheid 

Zoals ik al zei: freelancen of ondernemen brengt een boel vrijheid met zich mee. Eigen baas zijn is een feest. Al is het kolder om te denken dat je met niemand iets te maken hebt; je hebt – als het goed is – opdrachtgevers en klanten aan wie je moet leveren. Maar hoe je dat indeelt, is (meestal) jouw zaak. Ik kan mezelf overdag soms verliezen in onbenullige aangelegenheden, zoals de was of mijn haar vlechten, maar dan trek ik ‘s avonds gewoon een paar uurtjes door. Wil je even rustig aandoen en trek je dat financieel? Dan werk je gewoon een tijdje minder of helemaal niet. 

Tegen: je inkomen is onzeker 

Die vrijheid is prettig, maar brengt ook onzekerheid met zich mee. Nu heb je werk, maar hoe is dat volgende maand? Met een vaste baan is je inkomen tenminste lekker consistent. Zo hing ik afgelopen zomer hyperventilerend boven onze hotelrekening, omdat mijn werkagenda tamelijk leeg was. Hoe gingen we dat in godsnaam betalen? Maar zoals ze in mijn Heimat Limburg zeggen: ‘Alles kummt good.’ En dat was ook zo. 

Voor: niet de sleur van ‘elke dag naar dezelfde werkplek’ 

Ooit, in a galaxy far away, liep ik elke dag vanaf de trein naar hetzelfde kantoorgebouw. Met nog driehonderd anderen. We sneden de route af en dat zag je aan een spoor, ingesleten in het gras. Als je leuk werk hebt, is dat prima: het leven is nu eenmaal geen ponykamp. Maar toch, als freelancer zit ik minder in een sleur. Ik werk thuis, bij een opdrachtgever of dus in dat koffietentje. Heb je verschillende klussen of klanten, dan heb je ook in dat opzicht een heleboel afwisseling te pakken.

Tegen: onrust, want geen vaste werkplek 

Ik heb een vriendin die het heerlijk vindt om met laptop in de tas van koffietent naar koffietent te zwerven.Daar ga ik in mee – tot op zekere hoogte. Want het geeft ook onrust.In dat favoriete koffietentje was bijvoorbeeld alleen nog plek naast een grote speaker en thuis kon ik ook niet werken, want daar was de schoonmaker in de weer. Op dat soort momenten denk ik: ‘Ik moet een kantoor. Nu!’  Daarbij betaal ik mezelf arm aan koffie, ik durf niet eens uit te rekenen hoeveel.

Voor: de baas zijn over jouw ontwikkeling 

Natuurlijk, de schoorsteen moet roken. Dus je kunt niet altijd pietluttig zijn over de klussen die je aanneemt. Aan de andere kant ben jij de baas: over jezelf en de invulling van je werk. Toen ik merkte dat ik in de journalistiek een beetje uitgeleerd was, besloot ik de switch naar content consultant voor bedrijven en organisaties te maken. Dat bracht (en brengt) veel zelfstudie en netwerken met zich mee, maar ik hoefde er niet over in gesprek met een werkgever. Op die manier kun je voor jezelf steeds (snel) een nieuwe uitdaging of verdieping creëren. 

Tegen: jezelf verliezen door geen ‘nee’ te zeggen 

Soms neem je een klus aan die minder bij je past of die je niet uitdagend vindt. Of je zegt ‘ja’ tegen iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Je moet immers geld verdienen of die opdrachtgever te vriend houden. Prima, maar houd het wel leuk voor jezelf. Doe ook dingen waarvan je energie krijgt en neem niet te veel hooi op je freelancevork. Dat kan soms schipperen zijn. 

Voor: veel afwisseling in je werk 

Dat schurkt een beetje aan tegen het voordeel ‘geen vaste werkplek’, maar ik bedoel hiermee ook dat elke klus anders is en telkens nieuwe, tijdelijke collega’s met zich meebrengt. Dat is niet alleen afwisselend en boeiend, maar ook heel erg leerzaam. In de drie jaar dat ik freelance, heb ik in een sneltreinvaart geleerd waar mijn kracht (en zwakte) ligt en waarvan ik heel blij (of doodongelukkig) word. En ervaar ik meer vrijheid om daar gehoor aan te geven. 

Tegen: geen sociale voorzieningen 

Vakantiedagen, pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering, ziektekosten, ouderschapsverlof – het verdwijnt allemaal als sneeuw voor de zon. Nou ja, het is er wel, maar je moet het nu allemaal zelf regelen en betalen. En vergeet je afdracht aan belastingdienst niet. Gelukkig zijn er broodfondsen (Artikel wordt ontwikkeld) en tal van manieren om wel pensioen op te bouwen als zzp’er (artikel over pensioen opbouwen als zzp’er wordt ontwikkeld).

Voor: niets is voor eeuwig 

Soms neem je een klus aan en denk je al na dag één: dit zuigt. Ineens blijkt dat jij in dit project je ei niet kwijt kan, er chaos heerst in het team, jouw rol niet duidelijk is of het werk dodelijk saai is. Het goede nieuws: als freelancer is niets voor eeuwig. Na een paar dagen, weken of maanden komt er vast weer iets leukers op je pad. Die gedachte maakt zo’n minder leuke klus een stuk draaglijker dan een baan waarin je niet happy bent. 

Tegen: voor niets gaat de zon op 

Van achterover leunen en niets doen is niemand ooit beter geworden. En zeker geen ZZP’er. Acquisitie doen hoort erbij; jezelf kunnen verkopen is geen overbodige luxe. Ook een netwerk hebben en onderhouden is een mustIn vaste dienst wordt er in dat opzicht minder van je gevraagd. Kortom, tijd om knopen door te hakken: wat past bij jou? 

Weet je dat je voor jezelf wilt beginnen, maar kun je nog wat praktische tips gebruiken? Lees dan ‘7 stappen die je moet nemen om ZZP’er te worden’. (artikel wordt ontwikkeld). Hebben we nog voor- of nadelen gemist? Laat het weten in de comments.  

Hoe nu verder?

Deel dit artikel!

Wat zegt de community over voor jezelf beginnen of in loondienst blijven?

Geef je reactie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te optimaliseren en de functionaliteit te waarborgen. Lees in onze Privacy Verklaring hoe we met data omgaan.

Gratis e-mailcursus: 7 tips en opdrachten om €50 te besparen per maand!

Meedoen? Tof! Jij gaat minimaal €50 besparen op je vaste lasten per maand (dat is €600 per jaar). Schrijf je hieronder in:

  • Geen verrassingen, maximaal 7 gratis e-mails
>