Vul hierboven een specifieke zoekterm in of blader door de onderwerpen.

Onze onderwerpen

Met simpele tips inzicht krijgen in je vaste lasten én besparen: zo doe je dat

5 min. leestijd
  • Inzicht krijgen in je maandelijkse vaste lasten
  • Praktische tips om op deze lasten te besparen

Eliëtte van Heusden

Interesses: Eliëtte van Heusden, in het dagelijks leven online marketeer. Houdt van: ondernemen, innovatie, reizen, tennis en surfen.

Vaste lasten: we hebben ze allemaal. Ons telefoonabonnement, de sportschool en natuurlijk boodschappen voor het gezin. Er zijn echter maar weinig mensen die precies weten hoeveel ze per maand uitgeven, en waaraan. Ook weet het gros van de mensen (daardoor) niet dat ze met een paar aanpassingen elke maand behoorlijk wat euro’s op hun vaste lasten kunnen besparen. Tell. Me. More!

Confession time: ik ben een controlfreak. Ik houd ervan mijn zaken op orde te hebben; rekeningen op tijd te betalen, te agenderen wanneer ik een abonnement op moet zeggen en altijd op tijd mijn belastingaangifte doen. Maar temidden van al die orde en overzichtelijkheid, had ik eigenlijk altijd maar een wazig beeld van onze maandelijkse vaste lasten. Wat raar, hoe kon ik niet weten waar mijn gezin elke maand geld aan uitgaf, en hoeveel precies?

Dat moest veranderen. Gewapend met rekenmachine en excelsheet dook ik onze vaste lasten in. Het doel: een uiterst nauwkeurig totaalplaatje krijgen, en als onderweg zou blijken dat ik hier en daar zou kunnen besparen, zou dat mooi meegenomen zijn. Spoiler alert: ik kreeg veel meer than I bargained for.

Stap 1: Hoe begin je met het in kaart brengen van je vaste lasten?

Eerst exporteerde ik alle transacties van onze bankrekeningen om te zien wat er elke maand allemaal van de rekeningen afgeschreven wordt. Al die uitgaven zette ik in een excelsheet en berekende ik door naar de totaalkosten per jaar. Aangezien ik weinig geheimen heb, mag je mijn spreadsheet bekijken en als voorbeeld gebruiken.

Stap 2: Kijk kritisch naar de uitgaven

Interessant. Zo bleek ik nog elke maand geld over te maken aan aan het aflossen van een lening. Kon ik die inmiddels niet in een keer aflossen? Ja dus, en dat voelde erg goed. Ook betaalde ik elke maand 15 euro aan een sportschoolabonnement waar ik zelden (lees: nooit) gebruik van maak. Exit sportschool.

Stap 3: Ga een stap verder – zijn er nóg meer besparingen mogelijk? 

Natuurlijk spelen voor iedereen andere overwegingen mee, maar bij mij bleek het antwoord op deze vraag onmiskenbaar ‘ja’ te zijn. Hoe dan zoal?   
– Ik belde Ziggo om aan te geven dat ik mijn maandelijkse kosten voor Internet en telefonie vrij hoog vond. Ik werd doorverbonden met een andere afdeling en kreeg direct een aanbod voor een goedkoper pakket. Resultaat: een besparing van 300 euro per jaar;
– Ik draaide een onterechte automatische incasso terug. Resultaat: eenmalige besparing van 50 euro;
– Ik nam contact op met de haven waar ons sloepje ligt. Het bleek dat we een korting van 100 euro konden krijgen, mits we zouden aangeven dat we onze boot daar een jaar zouden laten liggen. Ahum, die boot lag daar al acht jaar! Met andere woorden: we hadden 800 euro kunnen besparen. Dat gaf zo’n frustrerend gevoel dat we de boot verplaatst hebben naar een prettigere haven. Weliswaar geen financiële besparing, maar wel een aanzienlijk prettiger gevoel;
– Ik realiseerde dat de kosten voor ons huisalarm minder moesten worden, aangezien we inmiddels – na twee jaar – eigenaar van het alarm geworden zijn en je dan alleen nog maar hoeft te betalen voor onderhoud en aansluiting bij de meldkamer. Resultaat: een besparing van 10 euro per maand;
– Ik belde de bank. Onze rentebedenktijd was ingegaan, en tijdens het gesprek lukte het me de rente voor een leningdeel behoorlijk naar beneden bij te stellen. Resultaat: we betalen 3,7% minder hypotheekrente per maand;

Stap 4: Voer gesprekken over wat je belangrijk vindt in het leven

Grappig genoeg bleek mijn oefening thuis voer voor de nodige gesprekken. Niet eens altijd over financiële zaken, maar ook vragen als ‘hoe lang zien we onszelf nog in dit huis blijven wonen?’, ‘vinden we het echt zo belangrijk om twee keer per week uit eten te gaan?’ Juist wanneer je ineens zo zwart-op-wit ziet wat dat precies kost, kun je dat ook veel makkelijker tegen iets anders afzetten. Twee avonden tapas eten met de kinderen bleek net zoveel te kosten als een weekendje een appartement huren in Winterberg, inclusief een avond kaasfonduen. De keuze was snel gemaakt!

Stap 5: Maak een begroting op maandbasis

Next step: een begroting maken. Ik splitste de begroting uit per maand, en zette alle vaste lasten in een nieuw spreadsheet. Sommige lasten worden namelijk per maand, per kwartaal, per jaar of in acht termijnen van onze rekening afgeschreven. Door al deze lasten bij de juiste maand in de spreadsheet te noteren, weet je precies wat er elke maand uitgaat.

Stap 6: Schoon overboekingen en rekeningen op, en wijs één rekening aan als ‘vaste-lasten-rekening’

Om nóg meer overzicht te creëren, sloten we bepaalde rekeningen af, schoonden we enkele periodieke overboekingen op en daarnaast wezen we één rekening aan als rekening die we vanaf nu alleen nog maar gebruiken voor de vaste lasten. Omdat we nu exact weten wat er welke maand uit gaat, weten we ook precies wat er elke maand op gestort moet worden. Bijkomstig voordeel: we staan nooit rood én er staat altijd precies genoeg saldo op om contributies en rekeningen te betalen.  

Stap 7: Evalueer (en bespaar nog meer)

Zoals alles wat je voor het eerst probeert, is het altijd goed om na een tijdje de balans op te maken. Spreek af om na enkele maanden te kijken of het voor je werkt en of het je rust geeft. Is het antwoord op beide vragen ‘ja’? Fijn!

En natuurlijk kan het zeker geen kwaad om rondom die evaluatie de exercitie te herhalen en te kijken of er wellicht nog meer posten zijn waar te besparen valt.

Wil jij ook je vaste lasten in kaart brengen?

Download dan de tool onderaan dit artikel. Pas de spreadsheet aan op jouw persoonlijke situatie door posten te verwijderen, te hernoemen en toe te voegen. Ik weet zeker dat je er heel veel voordeel van zal hebben.

Veel succes en plezier!

Hoe nu verder?

Deel dit artikel!

Heb jij je vaste lasten al in kaart gebracht?

Geef je reactie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik te optimaliseren en de functionaliteit te waarborgen. Lees in onze Privacy Verklaring hoe we met data omgaan.

Gratis e-mailcursus: 7 tips en opdrachten om €50 te besparen per maand!

Meedoen? Tof! Jij gaat minimaal €50 besparen op je vaste lasten per maand (dat is €600 per jaar). Schrijf je hieronder in:

  • Geen verrassingen, maximaal 7 gratis e-mails
>